Livat i Hovgårdens grusgrop

I denna sandiga solbelysta slänt kan man just nu se vårsidenbi i flera hundratal. 9/4 2020. Foto: Tom Sävström

Svärmande vårsidenbin, Hovgårdens motorbana, 9/4 2020. Foto: Tom Sävström

Grön sandjägare, Hovgårdens motorbana. 5/5 2015. Foto: Tom Sävström

Ett fint bestånd med den sällsynta backstarren växer i Hovgårdens grusgrop. 5/5 2015. Foto: Tom Sävström

Vid foten av åsen strax väster om väg 252 mellan Sura kyrka och Hedvallsbron ligger Hovgårdens grustag och motorbanor. Området består av mestadels öppna grus- och sandmarker. Där finns också några vattensamlingar och enstaka träd, främst tall. Det tycks som det numera är sparsamt med motorevenemang i gropen. Därför finns det goda möjligheter att i lugn och ro promenera omkring i de sandiga backarna. Det kan rekommenderas ett besök just nu på vårkanten, då man kan se stora mängder vårsidenbin i parningsaktiviteter i solbelysta sandslänter. Men där förekommer också andra solitära sandbin och en del arter av andra intressanta insekter. Grön sandjägare ser man alltid flyga upp framför än, för att åter landa någon meter bort. En ganska stor insekt, (tvåvinge), inom familjen svävflugor ser man någon enstaka. Den heter stor svävfluga. Lätt att känna igen med sin långa sugsnabel och håriga humleliknande kropp. Den står ofta och svävar, hovrar, framför blommor vid nektarintag. Den lägger ägg i närheten av bon av solitära bin. Larven tar sig in i boet och parasiterar först på biets pollen och honungsförråd och senare på själva bilarven.

Just nu flyger också övervintrarna bland dagfjärilarna, som gärna besöker sandbackarnas tussilagon. Vissa år har mindre strandpiparen häckat på det öppna grusplanet och trädlärkan brukar sjunga över åsen. För att inte tala om alla spännande ruderatväxter. Kan nämna gullklöver, rockentrav, vit sötväppling, backstarr och skavfräken. Men blomstren kommer ju förstås litet senare på säsongen. Även då är det värt att göra ett besök i gropen.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.