Tips: Skåda fågel på nära håll vid en matning

Talgoxe och större hackspett brukar vara stamgäster vid skogsmatningar. Västsura hassellund, nov. 2020. Foto: Li Dimberg

Vår matning i Västsura hassellund, nov. 2020. Foto: Li Dimberg

I dessa tider med restriktioner på grund av coronapandemin står dörren öppen till naturen. Och varför inte göra ett besök vid någon av Naturskyddsföreningens stationer för vinterfågelmatning. På nära håll kan man där studera fåglarna utan att störa. Kikare rekommenderas så man kan hålla lämpligt avstånd till matningen. Med kamera kan man få någon trevlig fågelbild. Vi har också anmält våra matningar till ”Fågelbordskampen” i Västmanlands ornitologiska föreningens regi. Den går ut på att man räknar alla arter som äter eller försöker nå matningen för att äta. De arter man noterar förs in på ett rapportblad, gemensamt för alla anmälda fågelmatningar i Västmanland. Det är upplagt som en enkel tävling. Men det viktigaste är att komma ut och skåda fågel på ett trevligt sätt.

Våra matningar finns vid kanalbanken vid Sätten, där vi matat i flera år, så den platsen är välkänd bland de som strövar förbi där. Den andra matningen, som är nystartad för i år, finns i Västsura hassellund. Den matningen når man från parkeringen vid Västsura ekhage, (vid skylt gravfält). Ingång till matningen börjar ca 20 meter söder om parkeringen och stigen är snitslad. Efter ca hundra meter är du framme vid matningen som ligger i en trevlig blandskogsmiljö.

Har du frågor och funderingar kring matningarna får du gärna kontakta någon av oss undertecknade. Till oss kan du även rapportera de fåglar du ser så hjälper vi till att föra in dessa i det nämnda rapportbladet, skicka ett sms till någon av oss, eller skriv som kommentar på föreningens hemsida. Men klickar du på denna länk kan du själv lägga in den art du sett. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1t7fWsOMb4wes1WmsEVPTsQW2AJAmugeE-uowGOsQrZA/edit#gid=0 , sedan ska man klicka på fliken ”krysslistan” och där lägger man bara ”X” för avsedd art och viktigt att man lägger på den korrekta matningen ”Västsura” eller ”Kanalbanken”. Det är samma länk om man också vill lägga upp sin egen privata fågelmatning.

Li och Urban Dimberg Tel: 070-1720578
Tom Sävström Tel: 070-5845909

Kommentera

2 thoughts on “Tips: Skåda fågel på nära håll vid en matning

  1. Några arter är redan rapporterade/kryssade för föreningens matningar;
    Västsura: större hackspett, blåmes, talgoxe, talltita, nötväcka och trädkrypare /6st.
    Kanalbanken: blåmes, talgoxe, nötväcka och domherre /4 st.
    Fågelbordskampen håller på 1 dec-28 feb och man räknar som sagt antal arter som äter/försöker äta vid matningen, det räcker alltså inte bara att ha sett/hört fågeln.
    Vore kul om flera i kommunen lägger in sina privata matningar i denna trevliga tävling, vi är några stycken som redan börjat och fler är på väg!

  2. Nu finns det en bänk att sitta på samtidigt som man tittar på hungriga mesar vid Västsura vintermatning. Nytt kryss idag för svartmes, det var riktiga tuffingar där till och med de kaxiga blåmesarna gav vika för!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.