Ur led är tiden – naturinfo

 

Vi har nu en märklig vinter med barmark och flera plusgrader i mitten på december. Dis, grått, dimma, regn. Den 5 december gjorde Gunnel och jag ett besök vid Lustigkulla i Kvarnskogen, Hallstahammar. I lingonriset intill en av Kvarnskogens många fina promenadstigar, uppmärksammade vi en citronfjäril på sin övervintringsplats. De första dagfjärilarna vi gläds åt den tidiga våren är förutom citronfjärilen, också påfågelöga, nässelfjäril och sorgmantel. Dessa fjärilar övervintrar ofta i uthus, under takpannor, i ihåliga träd och andra naturens skrymslen.  Citronfjärilen sitter däremot betydligt mera oskyddad i terrängen och frågan är hur de klarar sig igenom en sträng vinter. Ligger de i marknivå har de stora chanser klara sig under ett djupt snötäcke. Men även år då snötäcket uteblir kan citronfjärilen uthärda kyla ner till minus 15 grader. Det bildas vissa ämnen i kroppen på fjärilen, så som glycerol och fettlagren ökar, (jämför glykol i våra bilar).

Den 15 december var jag och min kompis Emrik till skogarna kring Lappkärrsmossen. Vi hade just kommit från Altarberget ut på skogsbilväg och där höll vi på att trampa på en hårig fjärilslarv. Det var en vacker gräsulv som var ute på stråt. Frågan är om den hinner hitta en lämplig övervintringsplats, om nu vintern skulle slå till med en köldknäpp.

Text och bild, Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.