Mandarinand vid Suraslussen

Mandarinand fotad från Förrådsholmen mot ”Stenarmen”, 10/5 2021. Foto: Kent Kahlström


Den 10 maj i år (2021) fick Kent Kahlström en överraskning på sin eftermiddagspromenad vid slussen i Surahammar. Mot den så kallade ”Stenarmen”, som kan ses från Förrådsholmen, vilade en hane av mandarinand (Aix galericulata) på en gren i strandkanten. Det är en mycket vacker och färggrann and som härstammar från Östasien. Dess fjäderdräkt har gjort den populär som prydnadsfågel i fågeldammar i parker och i zoologiska trädgårdar även i länder utanför dess naturliga utbredningsområde, (Wikipedia). Det är en fågel som har sin frihäckande population i östra Asien, till exempel Kina. Den häckar extremt sällsynt i Sverige. Fågeln ser inte ut att vara ringmärkt. Vad jag erfar är detta det första fyndet av mandarinand i Surahammars kommun. I år har den observerats på 6 platser i Västmanland, (Artportalen). Även detta fynd är nu inlagt i AP.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.