Sälgskimmerfjäril på gång i markerna

Med tur kan man nu stöta på sälgskimmerfjäril på turen i markerna. Västersjövägen 4/7 2021. Foto: Tom Sävström

Med tur på turen i naturen kan man nu få se den stora och vackra sälgskimmerfjärilen (Apatura iris). Den ses ofta sitta på grusvägar i lövskogstrakter med värdväxten sälg och andra viden. Ett möte med en hane av sälgskimmerfjäril är en oförglömlig upplevelse då den blåvioletta färgen reflekteras lika starkt som en solkatt i en spegel (Nationalnyckeln, dagfjärilar). Visst är det så, men man måste vara noggrann för rätt bestämning, då den annars kan förväxlas med aspfjäril (Limenitis populi) eller med den mera sällsynta aspskimmerfjärilen (Apaturia ilia). Den sistnämnda har en östlig utbredning, men har expanderat väster ut under senare år, (se Artportalen). På bifogad bild låg grusvägen i skugga, men en liten solstråle når marken och där poserar en hane av denna vackra fjäril. Ett tips; ha kikare och kamera i beredskap, plötsligt händer det spännande saker i markerna. Välkommen med bilder och berättelser från skog och mark.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.