Ny svampart mitt i Sura

Champinjonfjällskivling, en ny svampbekantskap från Sura. Korsningen Hjulmakarvägen/Östergatan, 15/8 2021. Foto: Urban och Li Dimberg

Champinjonfjällskivlingen växte enstaka och i spridda grupper på den nämnda gräsmattan. 15/8 2021. Foto: Urban och Li Dimberg

Det är bra att ha ögonen med sig, särskilt om man vet att det kan finnas överraskningar i vår boendenära miljö. Urban och Li Dimberg fick syn på svampar i en gräsmatta och blev nyfikna på vad det var för svampart som växte i korsningen Hjulmakarvägen/Östergatan, på en kommunalt anlagd gräsmatta. Det visade sig vara en ganska sällsynt svamp, champinjonfjällskivling (Leucoagaricus leucothites var. leucothites).
I Artportalen finns 129 rapporter inlagda, den första från 1974 i Medelpad. Den tycks annars ha en tydligt sydlig utbredning i landet och många av fynden är från kulturpåverkade gräsmattor. Svampen är vit och har ring på foten, sporpulver vitt. Ringen är löst fästad och skjutbar på foten. Det är alltid trevligt med nya arter och för Sura är det här en ny bekantskap. Nu totalt fyra fynd i Artportalen från Västmanland. Anlagda gräsmattor kan hysa intressanta svampar, så håll ögonen öppna på dina turer i närnaturen.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.