Vilda blommornas dag 2022

Vädret stod oss bi på Vilda blommornas dag i Surahammar. Vi var 11 personer som besökte den sommarfagra Lönnbromossen i Ramnäs. Lönnbromossen är en gammal slåtteräng som sköts av Ramnäs-Virsbo Naturklubb. Sören Larsson berättade om ängen och guidade oss runt i området längs en väl upptrampad stig. Ängen är hemvist för den hotklassade och fridlysta väddnätfjärilen och ett fritt kringströvande i området kan skada ängsväddplantorna som just nu är mål för väddfjärilarnas äggläggningsbestyr. Äggen läggs på bladen. Såväl väddnätfjärilar som makaonfjärilar visade upp sig fint. Makaonfjärilarnas larver lever på kärrsilja som växer längre ner i kärrängen. I de blötare delarna blommade också hundratals ängsnycklar, en art som gynnas av slåttern. Där fanns också många starrarter och ett vidsträckt lysande vitt fält av ängsull.

Slåttergubben dök för något år sedan märkligt och oväntat upp i de torrare delarna av ängen, sannolikt inplanterad. Huruvida den har förutsättningar att hålla sig kvar och kanske sprida sig får väl framtiden utvisa. Under alla omständigheter ett prydligt inslag i floran.

Anmärkningsvärd är också förekomsten av blåtry, en buske med några få lokaler i länet.

Efter intaget kaffe blev det en liten bergsbestigning för att titta på det som har gett upphov till den för floran så gynnsamma miljön. Block av ett mörkt och lättvittrat mineral, gabbro, kunde beskådas. Floran på ängen gynnas av det mineraltillskott som vittringen åstadkommer och den kväveutarmning som slåttern åstadkommer.

Stort tack till Sören för engagerande guidning.

Einar Marklund

På spaning efter väddnätfjäril. Lönnbromossen 19/6 2022. Foto: Einar Marklund

Ängsblombock besöker slåttergubbe. Lönnbromossen 19/6 2022. Foto Einar Marklund

Vitulliga fält i våtmarken. Ängsull på Lönnbromossen 19/6 2022. Foto Einar Marklund

Ängnycklar och plattstarr. Lönnbromossen 19/6 2022. Foto Lise-Lotte Norin.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.