Havsörn och utter bjöd på fin upplevelse

Havsörnen som överraskade uttern. Strömsborg 5/1 2023. Foto: Inger Jäder

Uttern som lyckades undkomma havsörnen. Strömsborg 5/1 2023. Foto: Sven Sollengren

På den frusna ån nedanför Strömsborg söder om Ståltorp utspelade sig ett litet drama, mitt på dagen på trettondagsafton. Boende i närheten tyckte det verkade som örnen försökte ta uttern, som dock hann dyka ner i närmaste vak. Örnen satt länge och väl och vaktade vid vaken, men någon utter kom aldrig upp igen. Mera öppet vatten fanns längre söder ut, så uttern tog sig nog till lugnare vatten. Frågan är om uttern är för kraftfull och stor att fånga, även för en hungrig havsörn. Bilderna togs med mobilkamera. Det känns extra roligt med denna rapport om två arter, havsörn och utter, som båda varit drabbade av miljögifter, men nu kommit starkt tillbaka.
Tom Sävström
Foto: Sven Sollengren och Inger Jäder

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.