Bilden från markerna

Sångsvansparet har anlänt till Seglingsberg. Svanesången hör till vårens begivenheter. Foto: Joakim Thornell

Rövallsmossen 28/2 2023. Foto: Tom Sävström

När jag ser ett lospår känner jag vördnad inför upplevelsen. 24/2 2023. Foto: Tom Sävström

Tjädertuppen har slagit några spel, med spår av släpade vingar i snön. 27/2 2023. Foto: Mikael Mälberg

Sångsvanarna hörs och syns nu när våren är i antågande. Jockes bildförmedling från sångsvansparet som anlänt till öppna landskapet i Seglingsberg inbjuder till inspiration; att ut och uppleva! I år kan man inte säga att vintern släppt sitt grepp, vi har ju inte haft någon riktig vinter. Mest barmark har jag en känsla av. Men vi har haft fina möjligheter att inventera årets växt 2022 som är grönpyrola och inte minst vår lilla skogsorkidé knärot, då båda dessa växter har vintergröna bladrosetter. Och tjädern har fått vårkänslor ute på Lisjöskogen.

Lodjusjakten en skam för Sverige
En av de sista dagarna i februari finner jag färska spår efter lo med fjolårsunge på Suraskogen. Jag känner vördnad inför dessa vackra djur. Nu ska 201 lodjur dödas av svenska och utländska jägare i en ren troféjakt, som saknar all sans och vett. Lodjuret har stor popularitet hos svenska folket. Men inte hos jägare och ansvariga beslutsfattare, som ser lodjuret och övriga rovdjur som konkurrenter till det jaktbara viltet. Naturen blir fattigare. Vi borde sträva efter en rikare och vildare natur. På så vis gynnas ekoturismen, som i sin tur ger intäkter till lokalsamhällena. Låt rovdjuren leva!

Örnräkning i Lisjö nu på lördag 4 mars
Bli med på lördag och spana efter örnar och vårfåglar på väg mot norr. Vi finns vid Källmora med utsikt över Lisjö ängar. Grillbrasa kommer hållas igång. Avfärd från Stenhuset 09:00. Avslut kring 12:00. Välkomna!
Tom Sävström
Ordförande

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.