Här lite föreningsnytt

Vi hade det skönt i skogsbrynet under örnräkningen 4 mars. Foto: Tom Sävström

Joakim Thornell fängslade oss på årsmötet med sina bilder. Foto: Tom Sävström

En av Jockes bilder på lappuggla. Foto: Joakim Thornell

Rökpipsvamp på hasselved, norra Långsjön, mars 2023. Foto: Tom Sävström

Örnräkningen i Lisjö 4 mars mellan 10:00 – 12.00, i samarbete med fågelstationen Rördrommen, drog 11 deltagare men tyvärr ingen örn. Vi såg fjällvråk, ormvråk ett par sångsvanar och lyssnade till småfågelsång i skogsbrynet. Grillbrasa hölls vid liv och Lennart visade en varggrop ute i en åkerholme.

Årsmötet har genomförts i Hembygdsgården den 22 mars, där Jocke Thornell visade bilder på temat ”Vingslag i naturen”. Vi fick se fina bilder på bland annat lappuggla, kungsörn, nötkråka, färggranna fjärilar, exempelvis Västmanlands landskapsfjäril asknätfjäril. Bifogar en av Jockes bilder på lappuggla. Och här är nya styrelsen: Tom Sävström ordförande, Lise-Lotte Norin kassör, Kerstin Aneusson sekreterare, ledamöter Einar Marklund, Mikael Mälberg, Brita Persson, Jesper Gustavsson.

På ugglefronten kan noteras att pärluggla, sparvuggla och kattuggla hörts i Surahammars kommun nu i mars månad. Vår planerade ugglekväll nyligen, 25/3 ställdes in på grund av dålig väderlek. Våren fick ju ett ganska rejält bakslag med dryga decimetern snö i markerna. Vill du se vad som kontinuerligt rapporteras av fåglar, växter och djur i vår kommun och hela landet i övrigt, besöker du Artportalen på internet. www.artportalen.se

Cykeltur och avvikelse räddade rökpipsvampen vid norra Långsjön
Det blev en ”brandkårsutryckning” som räddade skogsbäcken vid Långsjön från att totalavverkas. Där fanns hassel och rökpipsvamp på båda sidor bäcken. Jag kom på cykel och såg skogsmaskinen i bäckravinen. Tillsammans med maskinföraren från Sveaskog, skrev vi en avvikelse, vilket i detta fall innebar, att en skogsridå på båda sidor bäcken undantogs från avverkning. En avvikelse har maskinföraren möjlighet skriva på eget bevåg om naturvärden upptäcks i samband med avverkning. Det blev rökpipsvampens räddning! Nu i år upptäcktes rökpipsvampen vid minst fyra hasselbuskar. I närheten förekommer också bombmurkla, vars växtplats också räddades vid samma tillfälle. Tur räddar ibland natur. Detta hände i april 2012.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.