Rapport från markerna (6)

Hanen Brun kärrhök inför landning i vassen, under aktivt bobygge, Norrsjön 4/5 2024. Foto: Tom Sävström

Bruna kärrhöken med bomaterial, Norrsjön 4/5 2024. Foto: Tom Sävström

Den vackra och sällsynta kameleontskålen i Bombmurkleskogen, 21/4 2024. Foto: Tom Sävström

Som det brukar vara, har april månad 2024 givit typiskt aprilväder med ett och annat bakslag med kyla och snöfall. Men flyttfåglarna och andra vårtecken är obevekliga och för oss naturintresserade är våren lika spännande att möta varje år. Speciellt är också vattenflödet och översvämningarna som varit i april längs Kolbäcksåns vattensystem.
Återigen har bombmurklan lockat besökare till Bombmurkleskogen, senast (21/4) var vi 13 deltagare från Botaniska föreningen i Västmanlands län som strosade omkring bland bombmurklor och annat spännande. Bland annat hittade vi en ny delförekomst av knärot med ca 100 bladrosetter och några exemplar av den sällsynta kameleontskålen. För övrigt har undertecknad hittat en ny växtlokal med bombmurkla, söder om Baståsen, den 25 april. Det var trevligt att leta naturvärden i skogen den förmiddagen, genom att samtidigt kunna lyssna till två rördrommar som ”tutade” regelbundet från Glåpens vassar.
Fågeltornskampen
I lördags (4/5) genomfördes den årligt återkommande Fågeltornskampen, där bemannade fågeltorn i hela Norden tävlar mot varandra. Från vårt torn vid Norrsjön fick vi ihop 58 arter, vilket var färre än brukligt, delvis beroende på den tidiga våren där mycket av fågelsträcket redan passerat. Men ett par fina flockar med vitkindade gäss, 31 + 50 ex, fick vi se sträcka mot den klarblåa himlen. Behållningen under morgon- och förmiddagstimmarna var annars närheten till tutande rördrom, högljudda vattenrallar och bobyggande bruna kärrhökar. Vädergudarna bjöd på strålande solsken, värme och svaga vindar.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.