Bombmurklan – ett efterlängtat vårtecken

Bombmurkla invid Gatstubäcken nv Gatstugan, 27/2 2014. Foto: Tom Sävström

Bombmurkla invid Gatstubäcken nv Gatstugan, 27/2 2014. Foto: Tom Sävström

Att få se de första bombmurklorna eller rökpipsvamparna tidigt på våren är för svampentusiasten vad första lärkan och tranan är för fågelskådaren. Bombmurklan är en stor skålsvamp som växer i barrförna kring gran i medelålders till äldre granskogar på morän. Svampen visar sig redan vid snösmältningen. Den är fridlyst inom EU och föremål för särskilt åtgärdsprogram för hotade arter, (Naturvårdsverket 2010-2014). Första fyndet av bombmurkla i Surahammars kommun gjordes av undertecknad 13 april 1991, söder om Naddtorpet i Ramnäs. Upptäckten slog ned som en bomb och på första sidan i vlt stod att läsa ”bomb påträffad utanför Ramnäs”. Kanske var det en och annan som satte kaffet i vrångstrupen vid frukostbordet den morgonen. Men inne i tidningen var det bara angenäm läsning, där svampkännaren Holger Axelsson, Västerås, kunde berätta att bombmurklan för 50 år sedan var vanligare än idag. Nu kan den anses sällsynt förekommande och med all rätt är arten rödlistad, VU = sårbar. Bombmurklan är känd från ett 15-tal växtlokaler i vår Kommun, exempelvis i naturreservatet Kohagen.

Fler bilder på bombmurklan

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.