Humlan och sälgen

Blommande sälg i skogsbryn. Haga, Surahammar, 14/4 2014. Foto: Tom Sävström

Blommande sälg i skogsbryn. Haga, Surahammar, 14/4 2014. Foto: Tom Sävström


Utan de trevliga humlorna (det finns 40-talet arter) skulle det bli mindre blommor och bär i skogarna och mindre frukt i trädgårdarna. Därför är det viktigt att vara rädd om humlorna. Ska man vara rädd om humlorna i naturen är det synonymt med att spara sälg (salix-arter). Tidigt på våren behöver nämligen humlorna sälg för att proviantera. Eftersom sälgen blommar tidigare än allt annat är dessa träd och buskar en livsförutsättning för humlorna. Vid alla typer av skogsskötselåtgärder är det en nödvändighet att se sälgen som ett naturvärdesträd och spara dessa. Även biarter (finns ca 300 vilda) behöver salixarter tidigt på våren. I Naturskyddsföreningen vill vi på våren se den ”gula bården” lysa i skogsbryn och åkerholmar, vilket vi bland annat påtalat till de som på Kommunen ansvarar för tätortsnära skogsskötsel. Du som har trädgård – varför inte plantera en egen sälg.
Tom Sävström

Kommentera

2 thoughts on “Humlan och sälgen

  1. Hej! Skulle man kunna få använda den här bilden till ett växtbingo? Går det att få kontakt med fotografen? Tack! Hälsar Emelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.