De Vilda Blommornas Dag, 15 juni 2014

Social samvaro i vacker natur i Kohagen, De Vilda Blommornas Dag 15/6 2014. Foto: Tom Sävström

Social samvaro i vacker natur i Kohagen, De Vilda Blommornas Dag 15/6 2014. Foto: Tom Sävström


Detta arrangemang är ett gemensamt nordiskt samarbete och i Sverige och Surahammar har vi medverkat med blomstervandringar sedan 2002. För andra gången besökte vi Kohagens naturreservat där vi bland annat tittade på orkidén grönkulla som blommade med tre exemplar. I en sluttning med källpåverkat vatten stod slåtterblomma i knopp tillsammans med darrgräs, stjärnstarr och ormrot. På en lite magrare backe letade vi månlåsbräken. Efter att Seppo fått syn på den första, kunde vi räkna till ca 15 exemplar av den lilla ormbunken. Kattfot och jungfrulin förekommer sparsamt i Kohagen. Den förstnämnda visade i år inga blommor, endast bladrosetterna beskådades. I den mera sanka delen mot ån där plattstarren dominerar, blommade kärrstjärnblomma och enstaka gökblomster. I åkanten studerade vi högvuxna bestånd av vasstarr, blåsstarr och kalmus. Förutom vilda blommor sågs en räv och tre tofsvipor varnade över strandängen medan större hackspettens ungar ivrigt mattiggde från sitt boträd. Ett par fikaraster var självklara inslag och vädret bjöd på växlande molnighet och en lättare regnskur.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.