Blomstervandring på Bruksområdet

Deltagarna poserar invid praktfulla exemplar av blåeld, 29/6 2014. Foto: Einar Marklund

Deltagarna poserar invid praktfulla exemplar av blåeld, 29/6 2014. Foto: Einar Marklund

Finsk fingerört med sina femfingrade nedre blad.  Brukets ruderatmarker, Surahammar, 29/6 2014. Foto: Tom Sävström

Finsk fingerört med sina femfingrade nedre blad.
Brukets ruderatmarker, Surahammar, 29/6 2014. Foto: Tom Sävström

Pricknattljus på Brukets ruderatmarker.  Surahammar, 29/6 2014. Foto: Tom Sävström

Pricknattljus på Brukets ruderatmarker.
Surahammar, 29/6 2014. Foto: Tom Sävström

Färgkulla på Brukets ruderatmarker.  Surahammar, 29/6 2014. Foto: Tom Sävström

Färgkulla på Brukets ruderatmarker.
Surahammar, 29/6 2014. Foto: Tom Sävström

Den 29 juni, mitt i Suradagarnas värsta kommers, med marknad i Bruksparken, utmanade vi med blomstervandring på Brukets magra men ack så blomsterrika grusmarker. Varje gång vi beträder dessa marker, hittar vi nya arter och andra överraskningar, så också denna gång. En präktig planta färgkulla lyste upp i asfalten tillsammans med mäktiga tuvor av blommande blåeld. Såväl finsk som norsk fingerört kunde ses, där den finska är mycket ovanlig i Surahammar. Pricknattljus, vit sötväppling, palsternacka, kanadensiskt gullris och ryssgubbe var högvuxna arter bland mera småvuxna växter, som bankrassing, ullört och knytling. En vacker borstnejlika uppmärksammades liksom några exemplar av strimsporre och i bestånd växte gulsporre, ljust kungsljus och getväppling. Bland alla gräs tilldrog sig ekorrkorn och en tuva rörsvingel särskild uppmärksamhet. I lövbrynet mot ån, invid pumpstationen, jäste två svarta huggormar i gräset och vid gamla elverkstan var en vanlig padda en aning vilse. Avslutningen i åkanten vid Bruksmuseet, med kaffe och kanelbulle, var en värdig avslutning på en trevlig och lyckad tur i mer eller mindre exotisk växtmiljö.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.