Slåtterfibblan rödlistas VU

 

Slåtterfibblan förekommer rikligt i vår slåtteräng i Skogsmuren. 25/6 2014.  Foto: Tom Sävström

Slåtterfibblan förekommer rikligt i vår slåtteräng i Skogsmuren. 25/6 2014.
Foto: Tom Sävström

 

Slåtterfibblans basala bladrosett. Skogsmuren 25/6 2014.  Foto: Tom Sävström

Slåtterfibblans basala bladrosett. Skogsmuren 25/6 2014.
Foto: Tom Sävström

Artdatabanken kommer ut med en ny reviderad rödlista 2015. Detta sker vart femte år och inför 2015 föreslås att slåtterfibblan, Hypochaeris maculata, ska rödlistas i kategorin VU, sårbar. Slåtterfibblan är en kraftig och högvuxen art som har en maskrosliknande gul blomkorg i toppen på en bladlös och hårig stjälk. Ibland är stjälken grenad och har då två eller tre blommor. Vid basen finns stora, breda blad som bildar en rosett, hårt tryckta mot marken. Bladen har en rödaktig mittnerv. Den blommar vanligtvis från slutet av juni till början av augusti.
Slåtterfibblan finns hos oss sällsynt i glesa örtrika skogar och en och annan kan hittas i kraftledningsgator. Annars är det i slåtterängar som den är vanligast. Den finns i vår slåtteräng i Skogsmuren med mellan 40 – 50 exemplar, vilket är ett rikligt bestånd på en tämligen liten yta. Den är slåttergynnad, vilket också namnet antyder. Den klarar sig sämre i naturbetesmarker.
Rödlistade arter i Sverige 2015 redovisar de djur, växter och svampar som bedöms inte ha långsiktigt livskraftiga populationer i Sverige.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.