Fältgentianan blommar nu i Muren

Fältgentiana i Muren, 28/8 2014.  Foto: Tom Sävström

Fältgentiana i Muren, 28/8 2014.
Foto: Tom Sävström

Robert Ström, länsstyrelsen, vid sitt besök i Muren 31/7 2014. Foto: Tom Sävström

Robert Ström, länsstyrelsen, vid sitt besök i Muren 31/7 2014. Foto: Tom Sävström

Vi har tidigare på vår hemsida uppmärksammat fältgentianorna i Muren. Det var i första inlägget på vår nya hemsida i oktober 2013. Just nu blommar ett 80-tal plantor i betesmarkernas sydvästra del. Fältgentianan minskar på de flesta lokalerna i Västmanland, men genom våra insatser för att rädda arten i Muren, för den där en ganska positiv tillvaro. Men statusen för arten är bräcklig även i Muren. Därför avser vi aktivt försöka sprida arten i området. Bertil Eriksson anger i samband med sin inventering av Ramnäs sockenflora, 1967, att fältgentianan fanns på spridda platser kring Muren. Varför den har minskat drastiskt i området är svårt att finna en förklaring till.
Länsstyrelsen i Västmanland arbetar med att ta fram särskilt åtgärdsprogram för att rädda fältgentianorna på sina växtlokaler. I samband därmed besökte Robert Ström Muren i juli i år, för att informera sig om hur vi i Naturskyddsföreningen arbetar för att förbättra statusen för arten i området.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.