Ny fingersvamp för Västmanland

Clavaria tenuipes i gräsmatta, villaträdgård, Stenbovägen 12, Surahammar, 19/10 2014. Foto: Tom Sävström

Clavaria tenuipes i gräsmatta, villaträdgård, Stenbovägen 12, Surahammar, 19/10 2014. Foto: Tom Sävström

Det händer då och då att vi gör nya fynd av svampar som inte tidigare rapporterats från Västmanland. Mera ovanligt är det att man gör fyndet i sin egen trädgård. Men har man en ca 40 år gammal, ogödslad och utmagrad gräsmatta, så är det kanske inte så märkligt. Gräsmarken blir delvis jämförbar med slåtteräng eller betesmark. Den nya arten har inget svenskt namn, men dess vetenskapliga är Clavaria tenuipes. Fyndet gjordes 13/10 2014. En företeelse inom svampvärlden, som jag och Lars Bsenko märkt vid många tillfällen, är att görs ett fynd av en art på ett ställe, brukar den kunna dyka upp samma tid i andra lämpliga marker. Efter mitt fynd av Clavaria tenuipes i Surahammar, gjordes dagen efter ett fynd i Uppland och tre dagar senare ett fynd i Skåne. Totalt finns nu 17 rapporter i Sverige inlagda i Artportalen.
Tom Sävström

Länk till Clavaria tenuipes

Kommentera

One thought on “Ny fingersvamp för Västmanland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.