Ny svampart för Västmanland påträffad på brandområdet.

Slätsporig svedjeskål växer på bränd mark. Römossen S 9/12 2014. Foto: Sören Larsson

Slätsporig svedjeskål växer på bränd mark.
Römossen S 9/12 2014. Foto: Sören Larsson

Helt släta och amyloida sporer hos slätsporig svedjeskål. Römossen S 9/12 2014. Mikroskopi: Lars Bsenko

Helt släta och amyloida sporer hos slätsporig svedjeskål.
Römossen S 9/12 2014. Mikroskopi: Lars Bsenko

Tisdagen den 9 december hittade Sören Larsson en brun skålsvamp som han överlämnade till undertecknad för mikroskopering. Svampen var skålformad och cirka två cm bred. I mikroskopet framkom att sporsäckarnas toppar blev blåfärgade i jodreagens och man hamnar då efter utnyckling i släktet svedjeskålar. Sporerna var helt släta och sfäriska vilket identifierade arten som Plicaria endocarpoides – slätsporig svedjeskål. Enligt Artportalen har den inte tidigare rapporterats för Västmanland. Arten är nu inlagd på listan över nya arter för Västmanland och en beskrivning av slätsporiga svedjeskålen finns i vårt bildarkiv över sporsäcksvampar. Säkerligen kommer fler nya arter för Västmanland att påträffas på det stora brandfältet.

Lars Bsenko

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.