Ny gall för Västmanland.

Tom Sävström har lagt upp en bild på en gall som visade sig vara en blomgall på ek som orsakas av gallstekeln Andricus quercusramuli. Inga rapporter från Västmanland finns i Artportalen och därför kommer gallen att tas upp i vår förteckning över nya arter för Västmanland. Namngivningen för galler följer gallbildarens latinska epitet och eftersom gallbildarna finns inom många olika typer av organismer har bildarkivet utökats med kategorin galler. För närvarande finns två bilder på galler i denna kategori. Den som är intresserad av galler får gärna skicka bilder till hemsidan. En utmärkt bok med bilder och nycklar som kan köpas antikvariskt är ”Galler, En fälthandbok om gallbildningar på vilda och odlade växter” av Coulianos/Holmåsen. En artikel av Einar Marklund om gallmyggor finns under Naturen /Notiser/Insekter/Gallmyggor

Bomullsgall , en blomgall på ek orsakad av gallstekeln Andricus quercusramuli. Näs Östersjön, 26/5 2014.  Foto: Tom Sävström

Bomullsgall , en blomgall på ek orsakad av gallstekeln
Andricus quercusramuli. Näs Östersjön, 26/5 2014.
Foto: Tom Sävström

Lars Bsenko

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.