En helg med gräs och svedjenäva

 

I betesmarken vid Gatstugan fick vi i gräskursen trevligt sällskap. 27/6 2015. Foto: Tom Sävström

I betesmarken vid Gatstugan fick vi i gräskursen trevligt sällskap. 27/6 2015. Foto: Tom Sävström

Rödsvingel, ett av våra vanligaste gräs, fick vi lära oss känna igen på gräskursen. Gatstugan 27/6 2015. Foto: Tom Sävström

Rödsvingel, ett av våra vanligaste gräs, fick vi lära oss känna igen på gräskursen. Gatstugan 27/6 2015. Foto: Tom Sävström

På lördagen 27/6 genomförde Botaniska föreningen i Västmanlands län en gräskurs, förlagd till Surahammar. Ett 10-tal personer deltog och man startade vid 10-tiden vid vattenverket och började nyckla första gräset, en rödsvingel, i markerna kring Gatstubäcken. Vidare följdes gräsrika vägkanter förbi Gatstugan. Vid stättan klev vi över till betesmarkerna där vi fick trevligt sällskap av hagens stutar. Efter mat- och fikarast fortsatte botaniserandet på Magsjömaden. På Artportalen kan du se vilka arter vi uppmärksammade under den lärorika kursen, som avslutades vid 15-tiden.

Rotmurkla från brandområdet söder Höskovsmossen, Västerfärnebo s:n, 28/6 2015. Foto: Tom Sävström

Rotmurkla från brandområdet söder Höskovsmossen, Västerfärnebo s:n, 28/6 2015. Foto: Tom Sävström

Vargmjölk är en slemsvamp som tycks gynnas av bränd ved. Höskovsmossen 28/6 2015. Foto: Tom Sävström

Vargmjölk är en slemsvamp som tycks gynnas av bränd ved. Höskovsmossen 28/6 2015. Foto: Tom Sävström

Vid söndagens (28/6) utflykt till brandområdet var vi 6 personer som hakade på Upplands botaniska förenings och Uppsala svampklubbs exkursion till Hälleskogsbrännan. Ett område söder om Höskovsmossen besöktes och finkammades på svedjenävaplantor och svampförekomst. Ett 60-tal blommande nävaplantor kunde räknas in längs ett ca 300 meter långt markavsnitt. Såväl duv- som sparvvicker noterades också, liksom en del intressanta brandsvampar, exempelvis rotmurkla, toppmurkla, svartnavling och några ännu obestämda skålsvampar.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.