Gunnilboån i iskonstens skrud

 

Bäcklaven växer på delvis översilad sten i vattenlinjen. Gunnilboån 28/3 2018. Foto: Tom Sävström

 

Att vandra längs Gunnilboån den 28 mars i år var en upplevelse. Hade hoppats få se forsärla och strömstare, men så blev det inte. Men det glömde jag snart när alla isformationer tog överhanden. Det var så vackert med solspelet i det forsande smältvattnet, forsens brus och så iskonsten som extra krydda. Tillfälliga skapelser som det gäller vara på rätt plats vid rätt tillfälle för att inte missa. Bäcklaven (Dermatocarpon luridum) växer på stenarna i forsen och lyste som gröna lampor i vattenlinjen. De bildar mer eller mindre runda kakor som i torka ser smutsiga ut, (luridus=smutsfärgad). Ett besök vid ån kan verkligen rekommenderas. Ställ bilen vid kyrkan och följ sedan vältrampad stig längs åns västra sida. Du får gå över ett par broar, förbi Kedjebohammar och du kan fortsätta upp till södra stranden vid Lilla Kedjen. En given utflykt på vårkanten eller i skir försommargrönska.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.