Kungsängsliljan i Västsura

På en fuktäng nedanför Västsura herrgård växer kungsängsliljan med minst 200 plantor. 17/5 2018. Foto: Tom Sävström

Såväl vita som purpurröda blommor förekommer i Västsura. 17/5 2018. Foto: Tom Sävström

På 1970-talet inplanterade bröderna Westman kungsängslilja i en lätt fuktig ängsmark vid dåvarande skogsbruksskolan, där familjen bodde. Fadern Karl-Erik Westman var då rektor på skolan. Nu i mitten på maj blommar på platsen minst 200 exemplar, med såväl vita som rutigt purpurröda klocklikande blommor. De växer på ängen mellan Lisjövägens mäktiga ask-ekallé och herrgården och syns bra från vägen. År 2016 uppmärksammades beståndet av Lennart Eriksson, som då rapporterade den i Artportalen. Lennart noterade kungsängslilja även i Djupebo vid Lövs sommarstuga 14 maj 2009, med 100 exemplar. Arten är sällsynt naturaliserad i Västmanland. Passa på med ett besök!

Wikipedia; Kungsängslilja (Fritillaria meleagris) är en art i familjen liljeväxter från centrala och södra Europa. Arten förekommer naturaliserad i Sverige och är även en vanlig trädgårdsväxt. Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma. Det är en flerårig ört med lök, som blir upp till 30 cm hög.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.