Kungsängsliljan i Västsura

På en fuktäng nedanför Västsura herrgård växer kungsängsliljan med minst 200 plantor. 17/5 2018. Foto: Tom Sävström

Såväl vita som purpurröda blommor förekommer i Västsura. 17/5 2018. Foto: Tom Sävström

På 1970-talet inplanterade bröderna Westman kungsängslilja i en lätt fuktig ängsmark vid dåvarande skogsbruksskolan, där familjen bodde. Fadern Karl-Erik Westman var då rektor på skolan. Nu i mitten på maj blommar på platsen minst 200 exemplar, med såväl vita som rutigt purpurröda klocklikande blommor. De växer på ängen mellan Lisjövägens mäktiga ask-ekallé och herrgården och syns bra från vägen. År 2016 uppmärksammades beståndet av Lennart Eriksson, som då rapporterade den i Artportalen. Lennart noterade kungsängslilja även i Djupebo vid Lövs sommarstuga 14 maj 2009, med 100 exemplar. Arten är sällsynt naturaliserad i Västmanland. Passa på med ett besök!

Wikipedia; Kungsängslilja (Fritillaria meleagris) är en art i familjen liljeväxter från centrala och södra Europa. Arten förekommer naturaliserad i Sverige och är även en vanlig trädgårdsväxt. Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma. Det är en flerårig ört med lök, som blir upp till 30 cm hög.

Tom Sävström

 

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.