Spången i Ramnäs värt ett besök

Nya Spången, ingång från bruksområdet. 1/3 2019. Foto: Tom Sävström

Bäcklavens gulgröna bålar växer ute på stenar i forsområdet, 7/4 2017. Foto: Tom Sävström

Forsområdet vid Ramnäs bruk döptes en gång till ”Spången” av ortsborna, vilket härrör från den gångbro som leder genom området. Själva spången anlades någon gång under slutet av 1700-talet och användes som gångväg mellan Kungshammar och bruksområdet. Under 2018 rustades den något förfallna spången med tryckimpregnerat virke och gjordes handikappvänlig med möjlighet för rullstolsbundna att ta sig in i och uppleva det natursköna området. Invigningen av den renoverade spången ägde rum i juli 2018. Här kan strömstarar ses under vinterhalvåret och bland häckande fåglar kan nämnas storskrake, mindre hackspett och forsärla. Utter har setts vid några tillfällen, senast under vintern 2019. Det lövdominerade området hyser en mycket intressant svampflora med exempelvis jätteröksvamp, prakttagging, narrtagging, fransig jordstjärna, koralltaggsvamp och almrostöra. Bland intressanta lavar kan nämnas den sällsynta bäcklaven, som uppträder med spridda förekomster, där den växer på stenar ute i forsen. Gulvit blekspik har noterats på skogsalm.

Tom Sävström

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.