Svampmångfald och stort allmänintresse

Intresset var stort bland allmänheten. Foto: Tom Sävström

Svampsortering i Västsura ekhage, 31/8 2019. Foto: Tom Sävström

Biologisk mångfald från svamparnas värld. Foto: Tom Sävström

Blomkålssvampen är en bra matsvamp men lite besvärlig att rensa. Foto: Lars Bsenko

Svampens dag gick som planerat, tack vare Li och Urban Dimbergs förberedelser. Det är mycket jobb bakom en så lyckad svamputställning som det blev i söndags i Folkets hus, Surahammar. På två långbord, prydda med mossgröna tygdukar, radades 110 svamparter upp med namnetikett, grön för ätlig, röd för giftig, gul för något mitt emellan. Läckra matsvampar kunde visas, såsom kantarell, svart trumpet, stolt fjällskivling, Karl-Johan (stensopp), blomkålssvamp och blek taggsvamp. Det bjöds också på risksallad på rågbröd och kantarellstuvning på varma smörgåsar, som kunde sköljas ner med lingondricka. Den delen uppskattades mycket av de 80-talet besökare som kom och visade sitt intresse för svamp. Fina svampbilder visades på utställningsskärmar och Naturskyddsföreningen presenterade ängssvampar i naturbetesmarker.

Dagen innan plockades svamparna av 10 deltagare. Svenskbyskogen och Västsura hassellund och granskog var de två artrika skogarna som gav de flesta arterna till svamputställningen. Några rödlistade arter insamlades, bland annat vitterspindling och dofttaggsvamp. Kul fynd var lövviolspindling, mikroskoperad av Lars Bsenko. Medarrangörer var också Folkets hus och Biblioteket.

Tom Sävström

 

 

Kommentera

One thought on “Svampmångfald och stort allmänintresse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.