Veckans kryptogam – på gränsen mellan senaste och tidigaste

En fin samling rökpipsvamp, Västsura hassellund, 20/4 2006. Foto: Sävström

Rökpipsvampar i tidigt utvecklingsstadium och noterad ovanlig årstid. 28/12 2020. Foto: Tom Sävström

Veckans kryptogam, rökpipsvamp, (Urnula craterium), vore kanske mera rättvist att presentera under tidig vår, vid snösmältningstid i mars-april, då den normalt är en tidig vårsvamp. Men denna milda och regniga höst och vinter händer det saker i Västsura hassellund som överraskar. Det är ju vårlikt i markerna, i alla fall anser rökpipsvampen det, som trots namnet varken röker eller piper. Namnet får väl härledas till att den kan likna en pipa då den växer på en klen hasselkvist. Det är en sporsäcksvamp, alltså där sporerna ligger samlade i sporsäck, så kallad asci. Rökpipsvampen är rödlistad EN=starkt hotad. Den har sin huvudutbredning i östra Svealand och är knuten till hasselbestånd. Den växer bara på markliggande ved av hassel som kommit en bit på väg i sitt nedbrytningsstadium. I Surahammars kommun finns den på fyra lokaler, som har det gemensamt att hasselbuskarna växer intill en bäck eller mindre rännil. Förutom i nämnda hassellund finns den i Hästlösa, Klockarbo och norr om Långsjön. Markägaren, men också länsstyrelsen, har ett särskilt ansvar att se till att ”rökpipens” lokaler bevaras för framtiden. Till sist koppling till rubriken. Man kan se fyndet den 28/12 2020 som det senaste årsfyndet vi har noterat för arten, men går jag dit första januari blir det tidigaste noterade årsfyndet. Om man nu vill roa sig med att se det ur den synvinkeln.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.