Virsboåsen

Ryl på Mantesåsen, augusti 1986. Foto: Tom Sävström

Idag, 3/2 2021, förkunnade länsstyrelsen på lokalradion att Virsboåsen nu blivit naturreservat, vilket vi tidigare berört på hemsidan. Det är glädjande för oss i Naturskyddsföreningen att detta fina naturområde skyddas för framtiden. Förutom gammeltallar med tallticka och flertalet boträd (hålträd) och sandiga moränmarker med sällsynta taggsvampar och musseroner finns här bombmurkla i granbestånd och Surahammars enda växtlokal med ryl, (Chimaphila umbellata), som är rödlistad EN= starkt hotad. Här skyddas också mossar och myrholmar med asp, lunglav och gelélavar. Det finfina med Virsboåsen är inte minst att det är ett tätortsnära reservat, livligt frekventerat av boende i Virsbo med omnejd. Apropå ryl, fanns den en bit in på 1980-talet på Mantesåsen mellan Seglingsberg och Heden, men är där tyvärr utgången.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.