Årets växt – Tibast

En kraftig tibastbuske vid Finnstugan, möjligen inplanterad. 10/4 2015. Foto: Tom Sävström

Fjärilar besöker gärna tibast, här en citronfjäril, Finnstugan 10/4 2015. Foto: Tom Sävström

Det är Svenska Botaniska Föreningen som varje år utser en eller ett par arter till årets växt. Syftet är att erhålla bättre kunskap om arternas status i landet. Ibland är det arter som man misstänker håller på att minska. Årets växt 2021 är tibast, Daphne mezereum. Det är en buske som kan bli ca 1 meter hög och grenad. Det är nu som tibast ska eftersökas, då den blommar tidig vår på bar kvist. Såg den vara i knopp vid Björksnaret den 18/3 nu i år. Så de närmaste veckorna är bra tid att eftersöka den. Har du någon känd lokal med tibast, besök den gärna för att se att den finns kvar på platsen och lägg in dina rapporter i Artportalen. Eller rapportera till undertecknad. Nu händer saker i markerna – så ut och upplev!
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.