Unik blomsterprakt på Suraborgen

Fingerborgsblomman täcker stora ytor. 26/6 2021. Foto: Tom Sävström

Vacker förgrund med Västsura i fonden. 26/6 2021. Foto: Tom Sävström

Här med Östersjön och Bruket synligt. 26/6 2021. Foto: Tom Sävström

Unga färska fruktkroppar av lackticka växer på lärkstubbe. 26/6 2021. Foto: Tom Sävström

En smått unik blomsterprakt finns nu att beskåda på Sura Skans, eller Suraborgen, som vi brukar säga. Det är fingerborgsblomma (Digitalis purpurea), som visar sin variation i färgprakt och det tycks som om den vita varianten dominerar. De drygt halvmeterhöga stänglarna täcker stora ytor. De fingerborgslika blommorna växer i klasar och besöks av en del insekter, bland annat humlor. Exempelvis har den ovanliga klöverhumlan iakttagits. Där blommar just nu också stor blåklocka och vår nyligen framröstade nationalblomma liten blåklocka. Du kan också se ullört, stinknäva, femfingerört, gulmåra och en del annat smått och gott. Vid besök på midsommardagen noterades också dagfjärilarna amiral, kam- pärl- och luktgräsfjäril, samt fyrfläckad trollslända. På lärkstubbe finns unga färska fruktkroppar av lackticka.
Missa inte att göra ett besök och passa på att också njuta av utsikten, som dock tyvärr börjar begränsas av uppväxande lövträd och sly.
Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.