Mellan Baståsen och Aspholmen

Blåsipporna stod i sin fullaste prakt. Baståsen 16/4 2023.

Solen sken och vi gick på vältrampad stig mellan Glåpen och Glåpmossen. Här syns tydligt att Glåpmossen är en högmosse. Promenaden rekommenderas!

Vi var 7 deltagare på utflykten till Aspholmen väster om Glåpen, söndag 16 april, i finaste väder. Inledningsvis studerades en murken sälg där talltitan hade en lyckad häckning 2022. Snefringe har sparat en granridå mot bäcken strax väster Baståsen p g a blåsippor och bombmurkla. Blåsipporna blommade fint medan bombmurklorna lyste med sin frånvaro. Vi följde stigen mellan Glåpen och Glåpmossen fram till Aspholmen och vidare till Trollvads rastplats, där fikat smakade utmärkt. Vi stötte tre morkullor och räknade till 23 salskrake i sjön, där också skäggdopping, vigg, storlom och ett par storskarvar noterades. Glåpmossens fina tallar beundrades med en och annan torrfura, och på Aspholmen blommade blåsippor och tussilago. På de flesta aspar såg vi aspticka och på en låga poppelticka som växte vitt utbredd. Aspholmens märkliga markformationer diskuterades och vi anade att det kunde vara inlandsisens verk. På återtåget fick några deltagare se en forsärla i bäcken vid Lisjöbanan, en något överraskande fyndlokal. En vandring på denna stig rekommenderas varmt, naturen är fantastisk och den berör. Fågelrapport från utflykten kan ses i Artportalen. Här en dikt, dagen till ära:
”Torrfura,
upprätt torkad fura, grå, livlös. Står stadigt, blickstilla, ståtligt, erfaren, mycket upplevt, tålt! Ett minnesmärke av förgången glanstid, jag hyser respekt när jag möter dig, du står i ödemark som en fyr, på ett kärr är du ofta alldeles allena, innan någon rovfågel landar på din gren, en örn”!
/Heikki Hellman
Nästa aktivitet, fagning av vår slåtteräng i Muren 29 april och fågeltornskampen 6 maj.
Tom Sävström, text och foto

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.