Det betas både här och där

Elingbos naturbetesmark i juni 2023. Mångfaldsmarker med höga natur- och kulturvärden. Foto: Tom Sävström

Svinrot, en favorit i äng, betesmark och vägrenar. Muren, Ramnäs, 5/6 2023. Foto: Tom Sävström

Låt vägrenarna blomma! Här längs Lisjövägen vid Säter Gård, Ramnäs, 5/7 2023. Foto: Tom Sävström

Skogsorkidén knärot i knoppstadiet. Säcken, Sura, 6/7 2023. Foto: Tom Sävström

I Surahammars kommun finns ett flertal fina och värdefulla betesmarker. Nötkreatur, häst och får håller markerna i hävd. Med fina kan vi mena att det helt enkelt är vackert att se en välhävdad betesmark med betande djur. Värdefull, innebär värnet om kulturarvet och att där finns många arter av växter och djur som är beroende av hävden. Kattfot, knippfryle, månlåsbräken, knubbig hårjordtunga, svävflugedagsvärmare, ängspärlemorfjäril och många andra. Benämns i dagligt tal numera biologisk mångfald. I naturbetesmarkerna finns en artrikedom som endast överträffas av den man kan finna i kontinuerligt hävdade slåttermarker. Svinroten får i min värld en särställning. Den är slåttergynnad och i år har den blommat så fint i Murens slåtteräng. Det är en favoritblomma, och det är stort att se svinroten blomma i en slåtteräng eller i blomrika vägkanter.

Apropå blomrika vägkanter, se bifogad bild från Lisjövägen vid Säter Gård, Ramnäs, som togs här om dagen. Måtte dessa vägrenar få blomma färdigt innan slåtter. Ingen slåtter före 15 augusti! Tänk bara på pollinatörerna. Det råder ett systemfel i naturskyddsarbetet då blomrika vägrenar slås vid midsommartid. Och i gammelskogen är vår sällsynta, skyddsvärda och väldoftande skogsorkidé, knärot, på god väg och vi kan se den blomma om ett par veckor. Jag knäböjde vid några bladrosetter i mossfällen vid Säcken på Snefringes, väster om Sura den 6 juli. En stor upplevelse i den hundraåriga barrskogen.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.