Årets växt 2023 är Kärrspira

Kärrspira vid Stora Björksnarssjön, 8/7 2023. Foto: Tom Sävström

Årets växt utses av Svenska botaniska föreningen och 2023 är det kärrspira vi ska eftersöka och rapportera och därmed skaffa mera kunskap om artens status. Eftersök görs främst i blöta marker, som kärr, mosslaggar, strandängar, sjöstränder. Rapporterar gör du i Artportalen. Kärrspiran blommar nu i juli och augusti. Vi var några botanister som hittade kärrspira, tämligen rikligt, i kanten på Stora Björksnarssjön den 8/7 nu i år. Då fanns någon enstaka planta med blomknopp (se foto). I kärrspirans våtmarker kan du finna andra intressanta växter, arter av sileshår, orkidéer som jungfru Marie nycklar och myggblomster, dvärg- och dybläddra, med flera. Och tag gärna med en liten hink om du besöker en mosse. Mossens guld, hjortronen är mogna!

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.