Härlig tid i markerna just nu!

Gammal skog inger trygghet och ger oss en identitet. Tobbe Holmstedt i sitt rätta element. 20/5 2024. Foto: Tom Sävström

Ordföranden beundrar gammelskogens skönhet. Kranshällarna 20/5 2024. Foto: Torbjörn Holmstedt

Vippärtsbacken i Muren, 23/5 2024. Foto: Tom Sävström

Citronfjäril besöker gökärt i vår slåtteräng i Muren, 23/5 2024. Foto: Tom Sävström

Biologiska mångfaldens dag, som för oss i Naturskyddsföreningen är alla årets dagar, firades officiellt 22 maj. Visst är det bra att behovet av mångfald i vår natur uppmärksammas med olika aktiviteter för allmänheten. Nu på lördag 25 maj inbjuder vi till gökafton, med samling Stenhuset kl. 18:00. Lättgången promenad på skogsstigar och skogsbilväg vid Säcken väster om Skomakartorp. Visst är gökens rop i markerna just nu en favorit, verkligen stämningsfullt att lyssna till.

Fagningen av våra slåtterytor i Skogsmuren genomförde vi 11/5 i vackert väder. Förvånansvärt många plantor av vippärt var på gång i björkbacken. Efter fagningen beundrade vi mosipporna vid Sandfallsbacken. Ett besök i Skogsmuren rekommenderas. Passa på att njuta av blomsterprakten som är på gång och se ängens fjärilar och lyss till fågelsången. 23/5 blommade första svinroten i vår slåtteräng, tillsammans med riklig blomning av gökärt.

För övrigt noterar vi att det finns skog som vi inte trodde fanns. En liten rest av gammelskog växer vid Kranshällarna söder om Harsjön i Västerås kommun, Lillhärad socken. Ägs av Tuhundra häradsallmänning. Från Långsjön finns stig som leder fram till denna skog. Vi kommer inbjuda till utflykt dit. Skogen har en spännande, men också tragisk historia, vi kommer att berätta om. Det är också viktigt att vi får uppleva och se hur en riktigt genuint gammal skog kan se ut, med tanke på dagens tråkiga produktionsskogar och alla kalhyggen som breder ut sig. Att skydda skogar med höga naturvärden känns viktigare än någonsin!

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.