Ö i Östersjön och hav av fingerborgsblommor

Den lilla nybildade ön i Östersjön, Surahammar. 18/6 2018. Foto: Tom Sävström

Fingerborgsblomma blommar i hundratal på Suraborgen i juni 2018. Här från 2/6. Foto: Tom Sävström

Som en följd av den kraftiga vårfloden 2018 försvagades rotsystemet på en mäktig grönpil som växte i strandkanten. Trädet flöt iväg och strandade småningom nästan mitt i sjön. Enligt fritidsfiskare är det mellan tre till fyra meter djupt på stället. Sjöfåglar som storskarv, tärnor och måsar, har fått en ny viloplats i sjön, där nu nya gröna skott spirar på stammen. Återstår att se om fenomenet med ön i sjön blir en tillfällighet, eller om den blir mera bestående. Från parkeringsfickan vid Sura skans kan man se den nybildade ön i sjön.

När du ställt bilen kan vi också rekommendera att gå upp på ”Suraborgen” och förutom utsikten, se havet av hundratals blommande fingerborgsblommor, i olika färger. En mäktig syn av en medicinalväxt som visar på en ovanligt snabb spridningsförmåga. Arten är hos oss förvildad på torr, kulturpåverkad mark. Den är giftig och innehåller glykosider som använts kommersiellt inom läkemedelsindustrin, som aktiv substans i olika hjärtmediciner, (enl. Den virtuella floran).

Tom Sävström

 

Kommentera

1 thoughts on “Ö i Östersjön och hav av fingerborgsblommor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.