Fältgentianan i Muren

Fältgentianan bevaras i Muren inom ramen för ”Åtgärdsprogram för hotade arter”. 1/9 2020. Foto: Tom Sävström

I år och just nu blommar drygt 150 fältgentianor i Muren. Detta tack vare vårt positiva projekt med att rädda arten kvar i området. Det är en starkt hotad art, värd att bevara. Att den finns i Muren har också att göra med att markerna har hävdats med kontinuitet under mycket lång tid, drygt 300 år. Bete och slåtter är ledorden för att fältgentianan ska trivas. Den kombinationen har vi i Muren, tack vare framgångsrikt och positivt samarbete mellan markägare, djurägare och Naturskyddsföreningen. Även länsstyrelsen och Surahammars Naturvårdsfond stöttar naturvårdsarbetet i Muren.

Tom Sävström

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.