Slåtter i Muren 2023

Ängsvårdarna Tom och Lennart har naturvårdat i Muren sedan 1985. 18/8 2023. Foto: Mikael Mälberg

Blåsuga gynnas av slåtter och bete. Muren i augusti 2023. Foto: Tom Sävström

Svartnande narrmusseron är rödlistad VU=sårbar. 18/8 2023. Foto: Tom Sävström

En sorgmantel vilar bland ängens örter och gräs. Muren augusti 2023. Foto: Tom Sävström

Slåttern i Muren är nu avklarad, även om en del putsning återstår. Ängen är öppnad för efterbete av nötkreaturen. Det mesta slås numera med slåtterbalk, men ordföranden hackar gärna med lien, så kallad hackslåtter. Ängsvårdarna Tom Sävström och Lennart Eriksson deltog som vanligt, vilket de gjort årligen sedan starten 1985. Snart dags fira 40 år av framgångsrikt naturvårdsarbete kring det gamla kolar- och skogsarbetartorpet. I år har vi räknat till 12 exemplar av fältgentiana och i gentianaängen noterade vi också exklusiva svampar som svartnande narrmusseron och stornopping. Nämnas kan att i slåtterängen fanns även i år brudsporre i två exemplar.

Mikael Mälberg

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.